12 czerwca odbyło się II Widuchowskie Święto Chleba i Pierogów w ramach projektu „Manufaktura Mąki” realizowanego przez Stowarzyszenie Nadodrzańskie Klimaty. Uczestnicy podzieleni zostali na dwie grupy robocze i pracowali nas swoimi wypiekami i potrawami. Humory dopisywały, a robota paliła się w rękach.
Po godzinie rozpoczęły się pierwsze degustacje pierogów. Farsze były bardzo różne, ale najbardziej smakowały te z kaszanką i truskawkami. Na chleby czekali wszyscy. Pierwszy bochen był chlebem wspólnym, tzn. każdy uczestnik warsztatów dodał cześć swojego ciasta. Został on pokrojony i rozdany wśród wszystkich uczestników.
Miłym akcentem była inicjatywa mieszkających w Widuchowej pań z Ukrainy, które przygotowały tradycyjny barszcz ukraiński.
To było drugie świętowanie i z pewnością nie ostatnie, gdyż uczestnicy umówili się na następny rok.
Zdjęcia z wydarzenia dostępne na profilu Facebook pod linkiem
Manufaktura Mąki '2022
Wpisany przez: Mariusz Gralak